Rineke Reijnders (20 kg afgevallen)

Een euforisch gevoel, ja, dat was het. Het is me gelukt om in precies 5 jaar tijd, precies 20 kilo af te vallen. Een lange tijd misschien, maar toch dit resultaat.

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Rineke Reijnders, 62 jaar en werk als maatschappelijk werkster binnen thuis- en ouderenzorg. 

Het is 5 jaar geleden dat ik me aanmeldde bij Sweat Healthcenter in Oostburg met als doel me fitter te voelen. Belangrijk vond ik ook dat het me niet te veel tijd zou kosten. Afvallen zou een mooie bijkomstigheid zijn. Stiekem was ik zelfs al een paar kilo afgevallen, voordat ik het intakegesprek kreeg en gemeten en gewogen werd.                                                                                                                Ik voelde me inderdaad fitter en de kilo’s gingen er een beetje van af. Ik was al lid van Project Gezond, waar veel recepten te vinden zijn en waar dagmenu’s te volgen zijn. Maar ja, zoals zo vaak, bleef ik toch wat hangen op een nog zwaar gewicht.

Een paar jaar later heb ik me het doel gesteld om voor mijn 60e kilo’s af te vallen. Dat is gelukt! Project Gezond helpt mij daar goed bij. Heerlijk en gewoon eten en geen hongergevoel. En daarbij afvallen. Wat wil je nog meer. Ja, je moet doorzetten. Wat me ook erg geholpen heeft, is op tijd naar bed gaan. Overdag, tijdens het werk, gaat het goed en heb ik niet de neiging om iets lekkers te pakken. Vooral ’s avonds is het lastig om niet te snaaien. Gewoon zin in iets lekkers.

In september 2023 ben ik gestart met GLI door Loïs van Boven. Baat het niet, dan schaadt het niet. Een stok achter de deur om verder af te vallen. Tips te krijgen om het vol te houden. Naast het volgen van Project Gezond, zijn voor mij de tips: voldoende nachtrust nemen, een weekplanning voor de maaltijden maken, de voedings-app invullen, enkel die boodschappen kopen die ik nodig heb, van te voren goed nadenken wanneer ik een weekendje wegga of wanneer ik naar een feestje ga, waar ongetwijfeld veel lekkers te krijgen is. Het heeft ook geholpen dat mijn man meedoet en we elkaar zo kunnen stimuleren. De kilo’s gingen er snel af. Ik merk nu dat mijn kleren echt te groot zijn geworden en ik loop gemakkelijker de trap op. Eerder legde ik onderaan de trap de spullen die naar boven moesten, maar nu breng ik ze meestal meteen naar boven. Sinds januari weeg ik ongeveer hetzelfde en is het goed zo. Dit probeer ik vast te houden. Mijn doel was toch nog om precies 5 jaar later die 20 kilo kwijt te raken en ook dat is gelukt, wat een heerlijk gevoel geeft.

Tja, en hoe nu verder? Ik wil op dit gewicht blijven. Inmiddels sport ik meestal 3 x per week en nu het weer beter wordt, maken we vaker een wandeling of fietstocht. De begeleiding door Loïs is top. Ze kijkt mee in de voedings-app en geeft tips om om te gaan met voor mij moeilijke momenten. We zien elkaar nu maandelijks en de begeleiding duurt nog ruim een jaar. We gaan kijken om vooral het viscerale vet om te zetten in spieren. Dit vanuit gezondheidsoogpunt. Regelmatig zijn er ook workshops, waar een gezondheidsonderwerp wordt besproken in een groep.

Ja, ik voel me goed en wil zo door gaan om gezond te blijven.